Marul neden tohuma kalkar?
Marul hasadı, yapraklar yeterince çıtır olduğunda yapılmalıdır. Eğer geç olursa, yapraklar sert ve hatta acı olur. Eğer hasat geç olursa, marul tohum vermeye başlar. Ekilen bitkiler tüketime uygun değildir.
Suda marul kaç günde yetişir?
Toprak işleme maliyeti çok yüksektir. Topraksız sulama tarımında maliyet çok düşüktür, özellikle işçilik ve gübre açısından. Ayrıca yetiştirme süresi de kısalır. Toprakta yetiştirilen marul 40 ila 45 günde yetişirken, topraksız sulama tarımında marul 30 günde dışarıda yetiştirilir.
Marul tekrar verir mi?
Marul, serin iklimler için yıllık bir sebzedir. Yılda 12 ay boyunca 2-3 ay gibi kısa bir büyüme mevsimine sahip marul ve marul çeşitlerini, mevsime bağlı olarak açık alanda ve örtü altında yetiştirerek üretmek mümkündür.
Marul yılda kaç defa yetişir?
Marul 2-3 ayda hasat edilir. Hem açık alanda hem de örtü altında yetiştirilebilir. Ayrıca uygun çeşitlerle yılda 12 ay üst üste üretim yapmak mümkündür.
Marul büyütmek için ne yapmalı?
Marul bitkisi bol güneşi sever ve azot ve humus bakımından zengin topraklarda yetişir. Marul bitkileri arasındaki en yaygın mesafe 20-30 cm, sıralar arası ise 50-60 cm’dir. 1 hektarlık (10.000 metrekare) bir alanda yaklaşık 50.
Marul tohumu kaç günde büyür?
Marul tohumlarını işlenmiş toprağa yerleştirin ve üzerlerini 1 cm ince elenmiş toprakla örtün. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla örtün. Toprağı düzenli olarak nemlendirin. Çimlenme yaklaşık 8-12 gün içinde gerçekleşir.
Marul çok su ister mi?
Marul, büyüme dönemi boyunca yetiştirme ortamında aynı miktarda toprak nemi bulmak ister. Ekimden sonra tarlada yağışlı mevsim yoksa en geç 12 gün içinde sulama yapılmalıdır. Üst bağlama döneminin başlangıcından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden uzun olmamalıdır.
1 dönüm topraksız marul kaç tanedir?
Ocak 2022’de Antalya İş Adamları Derneği’nin (ANTİAD) daveti üzerine Hakan Güldağ ile birlikte şehre gittiğimizde Emtar Gıda Tarım Ürünleri kurucusu Mesut Türk ile de görüştük. Türk, uyguladıkları topraksız tarıma dair bir örnek verdi: – On yıllık arazide 7 bin 500 adet marul üretilebiliyor.
Marul hangi gübreyi sever?
Marul bitkileri azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini sever. Azot gübrelemesi özellikle ilk dönemde önemlidir, ardından kalsiyum gübrelemesi ve hasada doğru potasyum gübrelemesi. Toprağınızın organik madde değeri yeterliyse solucan gübresi veya kompost gübre ile rahatlıkla üretebilirsiniz.
Marulu hangi hayvan yer?
Bu nedenle çakalların ülkemizin tarım alanlarında yetişen marul, kabak, karpuz, lahana ve mısır gibi sebzeleri yemesi beklenir. Bunu özellikle çiftçilerden gelen şikayetler üzerine yaptığımız araştırmalara ve çok sayıda yabancı bilimsel kaynağa dayanarak söyleyebiliriz.
1 dönüme kaç adet marul dikilir?
Önceki deneyimlere göre bir dekara 20.000 marul ekilebilir. Bu marul miktarı miktar olarak çok yüksek olmasına rağmen kalite olarak yetersizdir. Bu nedenle bir dekara sığabilecek ve aynı zamanda kaliteli ürün verebilecek marul fidesi sayısının 10.000 olduğu ortaya çıkmaktadır.
Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.
Marul hangi aylarda çıkar?
Marul kış sebzesidir. Hasadı kasım ayında başlar ve hasat süreci şubat ayının sonuna kadar sürer.
Marul sıcağı sever mi?
Düşük sıcaklıkta yavaş büyüme, iyi baş oluşumu için idealdir. Marul ve salata yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 15,5 °C ile 18,3 °C arasındadır, ancak baş bağlama sırasında 8 °C ile 12 °C arasında olmalıdır.
Marul neden sapa kalkar?
Sıcaklık genellikle marul bitkisinin saplanmasına neden olur, çoğu çeşit 24°C’nin üzerinde zayıf büyür. Serin sıcaklıklar daha iyi performans sağlar, 16-18°C tercih edilir ve 7°C’ye kadar olan sıcaklıklar tolere edilebilir. Günün en sıcak kısmında kısmi gölge olan sıcak bölgelerdeki bitkiler daha yavaş köklenir.
Marul neden sapa kalkar?
Sıcaklık genellikle marul bitkisinin saplanmasına neden olur, çoğu çeşit 24°C’nin üzerinde zayıf büyür. Serin sıcaklıklar daha iyi performans sağlar, 16-18°C tercih edilir ve 7°C’ye kadar olan sıcaklıklar tolere edilebilir. Günün en sıcak kısmında kısmi gölge olan sıcak bölgelerdeki bitkiler daha yavaş köklenir.
Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.
Bozuk marul nasıl anlaşılır?
Yapraklarınız gözle görülür şekilde çürümemişse, dokularına dikkat edin. Yapraklarda nem görebilir ve hissedebilirsiniz. Yapraklar bozulmaya başladığında, yapraklarda yumuşaklık ve çürüme belirtisi olarak yapışkan veya kaygan bir madde oluşacaktır. Şişmiş veya nemli görünen marul torbalarını atın.
Marul neden bıçakla kesilmez?
Meyve ve sebzelerdeki vitamin kayıpları çok yüksek olabilir. Bunlar suda çözünen vitaminler olduğundan, suya, ışığa veya havaya en ufak bir maruziyet bile vitamin kayıplarına yol açabilir. Büyük parçalara kesmek ve keserken bıçak kullanmamak kayıpları azaltır.