Burunla ilgili deyimler nelerdir?
Ağızdan girip burundan çıkmak: Birini yapmak istemediği bir şeyi yapmaya ikna etmenin bir yolunu bulmak. Burun buruna olmak: Yüz yüze olmak, birbirine çok yakın olmak, yüz yüze olmak. Burnunu kırıştırmak: Önemsiz görmek, hoşlanmamak. Burnunun ağrıması: Hissetmek, duygusal olmak.
Burnu deyimi nedir?
Türkçede, burun kelimesini içeren deyimler genellikle olumsuz duygular ve alışkanlıklar için kullanılır. Örneğin, burnunu kıvırmak daha önce sevdiğin bir şeyi artık sevmediğin anlamına gelir. Şantaj, bir kişiyi yaptığı bir şey için cezalandırmak anlamına gelir.
Burun kıvırmak deyimleri nedir?
Türk Dil Kurumu’nun bakış açısından, “burnunu kıvırmak” ifadesi “hiçbir değer veya önem vermemek, reddetmek ve küçümsemek” ifadeleriyle yorumlanır. Duruma bağlı olarak, bir cümle içinde veya konuyu açıklamak için tek başına kullanılabilir.
Burun buruna deyim mi?
Türkçede aynı şekilde kullanılan “burun buruna” ifadesi, birinin beklenmedik bir anda başka bir kişiyle yüz yüze gelmesi, birbirine çok yakın olması, iki kişinin burunlarının neredeyse birbirine değecek kadar yakın olması anlamına gelir. Bu ifade, insanın iç ve dış dünyası arasındaki zıtlığın bir imgesini içerir.
Burnundan gelmek deyim mi?
“Yaptıklarından pişman olmak” ifadesi “yaptıklarından pişman olmak” olarak ifade edilir. Özellikle bir karar verildiğinde ve bu karar eyleme geçirildiğinde, bu karardan pişmanlık duymak olarak tanımlanabilir.
Burnu yarmak deyim midir?
Araştırmamız, “burnunu kırmak”, “başını yarmak”, “damar bulmak” ve “görme yeteneğini kaybetmek” gibi hem tıbbi hem de günlük dilde kullanılan ifadelerle sınırlıdır.
Burnu havada olmak deyim mi?
İfade. [1] Herkese tepeden bakan kibirli, kendini beğenmiş kişi.
Burnu uzamak deyim mi?
“Büyüyen burun” ifadesi genellikle bir kişi yalan söylediğinde kullanılır ve yalan söylemenin burnun büyümesine neden olduğu yönündeki yaygın inanışa dayanır. Bu ifade, “Pinokyo” öyküsünde olduğu gibi, yalan söylemenin fiziksel bir tezahürü olarak burnun büyümesiyle ilişkilendirilir.
Burnu kanamak deyim mi?
Bu genellikle bir çatışma, anlaşmazlık veya riskli bir durumdan dolayı hiçbir zararın meydana gelmediği anlamına gelir. “Kimse incinmez” ifadesi, fiziksel bir zararın meydana gelmediği anlamına gelir ve mecazi anlamda, kişisel, mali veya duygusal bir zarar meydana gelmemiştir.
Canım burnumda deyim mi?
“Sıkılmış” ifadesi genellikle çok sıkılmış veya bunalmış olduklarını ifade etmek isteyen kişiler tarafından kullanılır. Bunalmış, sıkılmış veya bir işi yapmakta zorluk çeken kişiler durumu “Mutsuzum” diyerek özetleyebilirler.
Burun sokmak deyim mi?
Kendisini ilgilendirmeyen konulara karışmak, ‘müdahale’ anlamına gelir.
Burnun dikine gitmek deyim mi?
İfade. [1] İstediğini ısrarla yapmak ve yanlış da olsa o yolda devam etmek.
Burnu büyük deyim mi?
“Büyük burun” ifadesi kibirli ve küstah insanlara uyan bir terimdir. Aslında bu ifade bu tür insanlar için sıklıkla kullanılır. Buna göre cümlelerde kibirli ifadeyi görebilirsiniz.
Burnunun ucunu görememek deyim mi?
Türkçede “burnunun ucunu görememek” deyimi, kişinin kendi durumunu, çevresinde olup biteni ya da geleceğe yönelik olasılıkları anlamakta veya tanımakta zorluk çekmesini anlatır.
Canı burnuna gelmek deyim mi?
Bu ifade basitçe aşırı bunalmış ve kısıtlanmış olmak anlamına gelir. “Sıkılmak” ifadesinin anlamı, zorlandığınızı, çok sıkıldığınızı ve bunaldığınızı göstermek içindir.
Burnu büyümek ile ilgili deyim var mı?
“Burun büyümesi” deyimi genellikle yalan söyleyen kişiler için kullanılır ve yalan söylemenin burnun büyümesine neden olduğu yönündeki yaygın inanışa dayanır.
Canım burnumda deyim mi?
“Sıkılmış” ifadesi genellikle çok sıkılmış veya bunalmış olduklarını ifade etmek isteyen kişiler tarafından kullanılır. Bunalmış, sıkılmış veya bir işi yapmakta zorluk çeken kişiler durumu “Mutsuzum” diyerek özetleyebilirler.
Burnunda deyiminin anlamı nedir?
Onu bu kadar özlemek, onu bu kadar istemek, onu aramak; gözlerinde duman.
Burun buruna gelmek bir deyim midir?
“Biriyle, bir şeyle burun buruna gelmek” deyimi Türkçede en çok kullanılan kalıplardan biridir.