Bilimsel araştırma çarpıtma nedir?
Önyargı: Araştırmanın veri toplama araçları, ekipmanları veya süreci; verileri veya sonuçları uygunsuz şekilde değiştirerek veya araştırma kayıtlarından bazılarını atlayarak manipüle etmek mümkündür (Bulger, 2002).
Akademik yazımda çarpıtma nedir?
Tahrif; araştırma kayıtlarının veya elde edilen verilerin kasıtlı olarak tahrif edilmesi, araştırmada kullanılmayan cihaz veya malzemelerin kullanılmış gibi gösterilmesi, araştırma sonuçlarının çarpıtılması veya desteklenen kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda verilerin atlanmasıdır.
Carpitma nedir etik?
Sahtecilik/Çarpıtma: Önyargı, istatistiksel veriler gibi araştırmalardaki belirli veri noktalarının, doğru sonuçları engelleyecek şekilde değiştirilmesidir.
Bilimsel kınama nedir?
Katılımcıların açık rızası olmaksızın bilimsel araştırma kapsamında yürütülen anket ve tutum araştırmalarının veya araştırma bir kurumda yapılıyorsa kurumun rızası olmaksızın yayınlanması: Kınama cezası28.09.2023
Duplikasyon nedir tez?
Genel olarak aynı araştırma sonuçlarının birden fazla dergiye gönderilmesi veya yayınlanması mükerrer olarak değerlendirilir.
Unutulan dipnot ne demek?
Unutulan dipnot: Yazarın adını vererek ancak tam atıf vermeyerek orijinal kaynağa erişim olanağını ortadan kaldırıyor.
Bilgiyi çarpıtmak ne demek?
Dezenformasyon, kasıtlı olarak yayılan yanlış veya doğru olmayan bilgidir; bilginin çarpıtılması anlamına gelir. Rakibi aşağılamayı, küçük düşürmeyi ve küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propagandaya benzer.
Konuyu çarpıtmak ne demek?
First Draft’a göre çarpıtılmış içerik, “bir konu veya bireyleri ilgilendiren hususların bir yönünü yanlış temsil ederek bilginin yanıltıcı bir şekilde kullanılması” olarak tanımlanabilir. Çarpıtılmış içerik, bireylerin veya kurumların kendi tezlerini, ideolojilerini ve iddialarını desteklemek amacıyla ürettikleri içeriktir.
Bilişsel çarpıtma ne demek?
Bilişsel çarpıtmalar önemli bir kavramdır çünkü bir kişinin hayatının her yönünü olumsuz etkiler. Bu gerçekliği çarpıtan düşünceler nedeniyle, kişi kendini, mevcut deneyimlerini ve geleceğini yanlış değerlendirir. Bilişsel çarpıtmaların etkisi altında düşünmek oldukça yaygındır.
Bilimsel araştırma etiğine aykırı davranışlar nelerdir?
Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.
Makalede sahtecilik nedir?
Bir araştırmanın sonuçlarını, o araştırmanın bütünlüğünü zedeleyecek şekilde yapay olarak bölerek birden fazla makalenin yayınlanmasıdır.
Bilimsel araştırmada dilimleme nedir?
“Dilimleme” veya “selamlama” olarak da adlandırılan bu tür etik ihlaller, akademilere atama ve terfiler sırasında araştırma sonuçlarının uygunsuz bir şekilde bölünmesini ve ayrı yayınlar olarak sunulmasını içerir.
Çarpıtma nedir akademik?
Sahteciliğin etik ihlali, gerçekte var olmayan veri veya bilgileri kullanarak bilimsel bir yayın oluşturmak olarak tanımlanabilir ki buna masa başı yayıncılık da denir; sahteciliğin etik ihlali ise bilimsel çalışmanın sonucunu anlamlı kılmak için var olan veri veya bilgilerin değiştirilmesi veya manipüle edilmesi olarak tanımlanabilir.
Kınama hangi hallerde verilir?
işyerinde ahlak ve adabı bozarak yazı yazmak, resim çizmek ve işaret, resim ve benzeri şekiller yapmak, verilen emirlere itiraz etmek, borçlarınızı kasten ödemeyerek hakkınızda yasal işlem başlatmak, kurumların huzur ve sükununu bozmak vb.
İntihal suçu için nereye şikayet edilir?
Ancak 5846 sayılı Kanuna göre intihal, mahkemelerde kovuşturulabilen bir suçtur. İntihal şikâyetinin kabul edilebilmesi için hak sahipleri veya mensup oldukları meslek kuruluşlarının haklarını ispat eden belgeleri ve diğer delilleri Cumhuriyet Savcılığına sunmaları gerekmektedir.
Bilimsel araştırma etiğine aykırı davranışlar nelerdir?
Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.
Bilimsel araştırma metodunun aşamaları nelerdir?
Bilimsel araştırma yöntemi, problemi tanımlama, gözlemleme, hipotez oluşturma, hipotezi test etme, teori ve genel yasalar belirleme gibi çeşitli aşamalardan oluşur. Araştırma, bilimsel düşünme biçiminin ışığında olay ve olgu odaklı bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken sistematik bir etkinlik olarak anlaşılmaktadır.
Bilimsel araştırma yöntemler nelerdir?
Sorunu tanımlayın. Bir hipotez oluşturun.
Bilimsel araştırma ne demektir kısaca?
Bilimsel araştırma, insanların çevrelerinde var olan olgular hakkında bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla belli aşamalarda ve belli yöntemlerle gerçekleştirdikleri tüm araştırma faaliyetleri olarak tanımlanabilir.