İçeriğe geç

Adıyaman Ne Zaman Ilçe Oldu

Adıyaman il olmadan önce nereye bağlıydı?

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısını koruyarak Malatya’ya bağlı bir ilçe olan Adıyaman, 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya’dan ayrılarak bağımsız bir il olmuştur.

Adıyaman’ın eski adı nedir?

Besni ilçesi 1926’da bir değişiklikle Gaziantep’e bağlanmışsa da, 1933’te bu değişiklik tersine dönmüş ve Besni tekrar Malatya’ya bağlanmıştır. Hısnımansur ilçesinin adı 28 Aralık 1928’de resmen “Adıyaman” olarak değiştirilmiştir.

Adıyaman Besni ne zaman ilçe oldu?

*Besni Ortaokulu 1949-1950 eğitim öğretim yılında faaliyete geçti. *22 Haziran 1954’te çıkarılan bir yasa ile Besni, yeni kurulan Adıyaman İli’ne bağlı bir ilçe oldu.

Adıyaman Gölbaşı ne zaman ilçe oldu?

İlçemiz Gölbaşı, Cumhuriyet döneminde Besni ilçesine bağlı “KARAÇALIK” olarak bilinen bölgede bulunan bir köydür. 01.04.1958 tarihinde Besni’den ayrılarak Adıyaman iline bağlanmıştır. Yerleşim alanının büyüklüğü, coğrafi konumu ve nüfusun kültürel ve ekonomik yapısı ilçenin hızlı gelişmesinde etkendir.

Adıyamanı kim il yaptı?

Osmanlı Devleti’nin dönüşüm dönemi olarak kabul edilen Tanzimat döneminde, bölgenin taksim anlaşmaları kapsamında Malatya’ya bağlanmasından yaklaşık bir asır sonra, Adıyaman Demokrat Parti tarafından il ilan edildi.

Adıyaman Besni Türk mü?

Malazgirt zaferiyle Anadolu’yu işgal eden Türkler, Besni’ye üç yönden girerek burayı bir “Türk yurdu” haline getirdiler. Araştırmalar bunların Saka-İskit Türkleri’nin Varsak boyları ve Türkmenler’in Avşar ve Çerkez boyları olduğunu göstermiştir.

Adıyaman Kürtçe ismi nedir?

Adıyaman (Kürtçe: Semsûr), Adıyaman ilinin merkezini oluşturan şehirdir. Kuzeyinde Çelikhan, doğusunda Kâhta, güneydoğusunda Samsat ve Atatürk Barajı, güneyinde Fırat, batısında ise Besni ve Tut ilçeleri ile çevrilidir.

Adıyaman kaç yıldır?

Adıyaman, tarihte bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarası’nda yapılan araştırmalara göre şehrin tarihi milattan önceye dayanmaktadır. 40.

Adıyaman neden önemli?

Mezopotamya’nın en önemli kentlerinden biri olan Adıyaman, Antik Yunan’dan Bizans İmparatorluğu’na, Hıristiyan medeniyetlerinden İslam toplumlarına kadar pek çok medeniyetin kesişim noktası olmuşken, bu medeniyetler Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Gerger Kalesi, Kahta Kalesi, Perre Antik Kenti gibi pek çok eser ve kalıntıyı miras bırakmıştır…

Adıyaman Besni Alevi mi?

Nüfusunun beşte birinin Alevi olduğu Adıyaman Besni’de yaşayan Aleviler, inançlarının gereğini yerine getirmek için bir Cemevi istiyor.

Adıyaman Besni hangi mezheptir?

Kendisi. Besni ilçesi Alevi-Bektaşi kültürünün büyük etki bıraktığı önemli bir yerleşim yeridir. Şehrin sınırları Osmanlı döneminde şimdiki sınırlarından çok daha genişti ve Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi il sınırları içinde bulunan birçok köy tarihte Besni sınırları içindeydi…

Adıyaman hangi Türk boyundandır?

İşte Anadolu’nun her tarafına dağılan ve Adıyaman’ı kendisine yurt edinen bu aşiretin; Adıyaman-Besni Bayatcık ve Şambayat’a (Bucak) yerleşen Türk aşireti (BAYAT) olduğu bildirilmiştir.

Adıyaman güneydoğu mu?

Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batısında, Akdeniz Bölgesi ile birleştiği yerde yer alır. Adıyaman ilinin kuzeyinde Malatya, batısında Kahramanmaraş (137 km), güneybatısında Gaziantep (161 km), güneydoğusunda Şanlıurfa (112 km) (153 km) ve doğusunda Atatürk Barajı (51 km) ile son bulur.

Samsat ne zaman ilçe oldu?

Samsat, 1960 yılında ilçe merkezi olmuş ve Adıyaman iline bağlanmıştır. Samsat ilçesi, 21 Nisan’da Atatürk Barajı’nın suları altında kalması nedeniyle 5 Mart 1988’de eski yerleşim yerinden boşaltılmıştır.

Adıyaman’ın özellikleri nelerdir?

Adıyaman ilinin yüzölçümü 7.614 km2 olup, bu yüzölçümünde 7 adet göl bulunmaktadır.

Kâhta eskiden nereye bağlıydı?

Kâhta kazası 1531 yılında Malatya’ya, 1549 yılında da Hısn-ı Mansur’a (bugünkü Adıyaman) bağlandı. Malatya’nın 1859 yılında sancak olmasıyla Kâhta kazası tekrar Malatya’ya bağlandı ve bu durum Osmanlı Devleti’nin dağılmasına kadar sürdü.

Besni önceden nereye bağlıydı?

Besni Cumhuriyet Dönemi: Cumhuriyet Dönemi’ndeki gelişmeler kronolojik olarak aşağıda listelenmiştir. *1926 yılında Besni, Malatya Vilayeti’nden ayrılarak Antep’e bağlanmıştır. *1933 yılında Besni, Antep’ten ayrılarak tekrar Malatya Vilayeti’ne bağlanmıştır.

Malatya il olmadan önce nereye bağlıydı?

1867’deki vilayet nizamnamesi ile Malatya liva olmaktan çıkarılıp şehre dönüştürülmüştür. Bu dönemde Malatya kazası, Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı Mamuret-ül Aziz Sancağı’nın bir kazasıydı. 1877 tarihli Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir sancak olduğu bildirilmektedir.

Adıyaman hangi Türk boyundandır?

İşte Anadolu’nun her tarafına dağılan ve Adıyaman’ı kendisine yurt edinen bu aşiretin; Adıyaman-Besni Bayatcık ve Şambayat’a (Bucak) yerleşen Türk aşireti (BAYAT) olduğu bildirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir