MEVSİMİNDE MEYVE VE SEBZE TÜKETMEK NEDEN ÖNEMLİ?
Günümüzde gelişen teknoloji nedeniyle seraların yaygınlaşması, ithal ürünlerin çoğalması ile hemen hemen her mevsim aradığımız sebze ve meyveye ulaşabiliyoruz. Zamansız yetiştirilen meyve ve sebzeler birçok kimyasal ilaca maruz kalırlar. Bu kimyasallar yetiştirilen meyve ve sebzeler sofraya geldiğinde istenildiği kadar yıkansa da maalesef tamamen arınmıyor ve vücudumuz ile buluşuyor. Bu yüzden sofralardan mevsiminde yetişmeyen meyve ve sebzeleri uzak tutmalıyız; özellikle de gelişim çağındaki bebeğimizin sofrasından.
Mevsiminde yetiştirilen meyve sebze doğal yolla olgunlaştıkları için vitamin ve mineral açısından zengindirler. Özellikle bebek ve çocuk yemeklerini hazırlarken mevsiminde sebze ve meyve kullanmak önemli. Çünkü bebek ve çocuk beslenmesi özen gerektirir. Gelişme çağında olan çocuklara doğal yolla mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler tercih ederek hem katkısız hem de daha besleyici besinler sunmuş oluruz.
Peki hangi ayda hangi sebze meyve tüketilmelidir?
ARALIK
Sebzeler: Karalahana, Havuç, Karnabahar, Bal Kabağı, Ispanak, Yerelması, Brüksel Lahanası, Pazı, Kereviz, Pırasa, Brokoli
Meyveler: Elma, Portakal, Mandalina, Ayva, Nar, Greyfurt, Muz, Trabzon Hurması, Kivi, Kestane
OCAK
Sebzeler: Lahana, Brüksel Lahanası, Pazı, Kereviz, Havuç, Karnabahar, Pırasa, Bal Kabağı, Pancar, Ispanak, Kara Turp, Kırmızı Turp, Brokoli
Meyveler: Elma, Muz, Portakal, Mandalina, Ayva, Nar, Greyfurt, Kestane
ŞUBAT
Sebzeler: Hindibağ, Frenk Soğanı, Pırasa, Kırmızı Turp, Kereviz, Lahana, Brüksel Lahanası, Pazı, Havuç, Karnabahar, Bal Kabağı, Pancar, Ispanak, Turp, Brokoli
Meyveler: Elma, Muz, Portakal, Mandalina, Ayva, Nar, Greyfurt, Kestane
MART
Sebzeler: Pancar, Havuç, Kuşkonmaz, Turp, Ispanak, Brokoli, Marul, Roka, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Muz, Elma, Limon, Mandalina
NİSAN
Sebzeler: Kuşkonmaz, Enginar, Bezelye, Bakla, Havuç, Roka, Taze Sarımsak, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere, Taze Kekik, Taze Soğan
Meyveler: Limon, Çağla
MAYIS
Sebzeler: Kuşkonmaz, Bezelye, Enginar, Bakla, Semizotu, Madımak, Ebegümeci, Arpacık Soğanı, Marul, Roka, Soğan, Sarımsak, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Yeşil Erik, Çilek, Dut
HAZİRAN
Sebzeler: Enginar, Bezelye, Bakla, Semizotu, Salatalık, Taze Patates, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Kabak, Rezene, Sivri Biber, Üzüm Yaprağı, Çalı Fasulyesi, Marul, Soğan, Sarımsak, Dereotu, Fesleğen, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Yeşil Erik, Çilek, Kiraz, Kayısı, Şeftali, Dut, Vişne, Mürdüm Eriği
TEMMUZ
Sebzeler: Kabak, Semizotu, Salatalık, Patates, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Börülce, Bezelye, Sivri biber, Taze Sarımsak, Mısır, Soğan, Sarımsak, Dereotu, Fesleğen, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Kiraz, Vişne, Şeftali, Karpuz, Kavun, Sarı Erik, Karpuz, Ahududu, Kayısı, Mürdüm Eriği
AĞUSTOS
Sebzeler: Kabak, Semizotu, Salatalık, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Börülce, Bamya, Kırmızı Biber, Mısır, İç Bakla, Soğan, Sarımsak, Dereotu, Fesleğen
Meyveler: Vişne, Şeftali, Karpuz, Kavun, Mısır, Üzüm, Mürdüm Eriği, Dut, Böğürtlen, İncir, Kırmızı Erik
EYLÜL
Sebzeler: Havuç, Salatalık, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Börülce, Bamya, Kırmızı Biber, Mantar, Mısır, Kabak, Soğan, Dereotu, Fesleğen, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Şeftali, Karpuz, Kavun, Üzüm, Mürdüm Eriği, İncir, Kızılcık
EKİM
Sebzeler: Havuç, Salatalık, Yeşil Biber, Patlıcan, Domates, Kırmızı Biber, Mantar, Yerelması, Lahana, Pırasa, Karnabahar
Meyveler: Nar, Üzüm, İncir, Kızılcık, Armut, Kestane
KASIM
Sebzeler: Lahana, Kereviz, Havuç, Karnabahar, Pırasa, Ispanak, Balkabağı, Yerelması, Pazı, Marul, Roka, Soğan, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Portakal, Ayva, Nar, Greyfurt, Armut, Trabzon Hurması, Muz, Kivi, Mandalina, Kestane
Gıdalardan maksimum fayda sağlayabilmek için ne kadar az işlem görürlerse o kadar iyi olduğunu da unutmamakta da fayda var. Mevsiminde bol bol alınabilecek taze ve lezzetli sebzelerin tadına doyamadıysanız, her an ulaşmak isterseniz İster dondurucuda saklayarak ister kurutarak isterseniz de konserve yaparak mevsimlik sebzeleri yılın her anı doyasıya tüketebilirsiniz.